ניהול תזרים מזומנים

השאירו פרטים

נציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם

בשביל להבין איך מבצעים ניהול מזומנים נכון חשוב לדעת מה זה תזרים מזומנים?

ניהול תזרים מזומנים נכוןתזרים מזומנים משמעותו זרימת המזומנים מהעסק ואליו לאורך תקופה מסוימת.

בעזרת ניהול נכון של תזרים המזומנים ניתן לתכנן תקציבים, רווחיות ועוד.

לעומת זאת, ניהול כושל של תזרים המזומנים יכול לגרום לחברה מוצלחת להגיע לידי קריסה ואף לפשיטת רגל!

אם אתם חשים בלחצים פיננסיים שלא הצלחתם להיערך אליהם מראש,
אם קיימת בכם התחושה של חוסר סדר ושליטה על הכספים,
אם חוסר השקט והטרדות השתלטו על חייכם…

אז כדאי שתדעו שאפשר גם אחרת! 

שאלות ותשובות על ניהול תזרים מזומנים:

ניהול פיננסי וניהול תזרים מזומנים מקצועי יאפשר לך לנהל פעילות תקינה ומתוך אוירה של “שקט תעשייתי” לאורך זמן ובתוך זה להשיג:

  •     צמצום חוסר הוודאות בעסק.
  •     שיפור היחסים עם הבנק ויכולת קלה יותר לקבל אשראי.
  •     יצירת יחסים מעולים עם הספקים ושיפור תנאי האשראי.
  •     יכולת חיזוי מראש של משברים והיערכות לקראתם.
  •     שרידות העסק לטווח הארוך.
  •     ראש שקט, שלווה ורוגע.

כיצד נהפוך רגע זה לנקודת המפנה של העסק שלך?

  •     נטמיע אצלך מערכת מתאימה לניהול תזרים המזומנים.
  •     נלווה אותך באופן שוטף ומבוקר בניהול הכספים של העסק שלך.
  •     ניצור עבורך תחזית תזרים מזומנים מהימנה ומייצגת באופן שוטף.
  •     נתריע בפניך מראש על כל חריגה צפויה במסגרת האשראי.
  •     ננתח אחת לחודש את המצב הפיננסי של העסק.
  •     נייעץ ונלווה אותך בהחלטות לפני נטילת הלוואות והתחייבויות.
  •     נייעץ ונלווה אותך לפני ביצוע פעולות מהותיות בעסק.
  •     ננתח ונחשב עבורך את נקודת האיזון של העסק.
  •     נבחן עבורך את הכדאיות הכלכלית של כניסה לתחומי פעילות חדשים.
  •     הליווי יבוצע על ידי יועץ עסקי מנוסה מטעמנו.

הפתרון שיאפשר לך להתנהל בביטחה ולהימנע ממשברים

שיטת העבודה שלנו מבוססת על תוכנת “פרקטיקל” לניהול תזרים מזומנים אותה פיתחנו,
המאפשרת לנו לספק לך את השירות המקצועי ביותר וזאת בעלות נמוכה ואטרקטיבית ביחס לחלופות אחרות.

השירות שלנו יאפשר לך לקבל תמונה מלאה, מקצועית ואמינה של תזרים המזומנים
ושל המצב הפיננסי של העסק שלך בכל רגע נתון!

תן לידע, למקצועיות ולניסיון שלנו לשמור על העסק שלך הרבה מעל פני המים…
התקשר וקבע פגישת הכרות ללא תשלום

עם החיים היו פשוטים, חשקה נפשו של פלוני בלחם? הלך אל שכנו האופה, הציע לו בתמורה תרנגולת מטילה ביצים וחזר לביתו כשבאמתחתו לחם טרי מהטבון. חלפו השנים. קם אדם והמציא את מטבעות הכסף

אז איך הכל התחיל?


פעם החיים היו פשוטים, חשקה נפשו של פלוני בלחם? הלך אל שכנו האופה, הציע לו בתמורה תרנגולת מטילה ביצים וחזר לביתו כשבאמתחתו לחם טרי מהטבון.

חלפו השנים.

קם אדם והמציא את מטבעות הכסף. החיים נהיו פשוטים עוד יותר. חשק פלוני בלחם? מכר תרנגולת, בתמורה שלשל לכיסו מטבעות איתם שילם לאופה עבור הלחם. והפלא ופלא, לעיתים אף נותר בידו מספיק עודף לקניית סלסלת פירות.

חלפו עוד כמה שנים. קם לו איש עם חזון וחשב בליבו: מדוע לא אוכל לשלם מחר בעבור מוצרים אותם אני צורך היום. החליט האיש לקרוא לרעיון 'אשראי'.

האשראי היה פטנט נפלא והוא הלך והתפתח לו עם השנים. קמו בנקים וחברות אשראי. סוחרים הציעו סחורה בתשלומים וקונים מיהרו לנצל הזדמנויות. החיים נהיו קלים יותר. קל יותר לקנות מה שהיד אינה משגת, קל יותר לצרוך כי לא צריך לשלם (לפחות לא כרגע).

פשוט? ממש לא


במקום אחר ובזמן אחר בעולם קם איש אחר, שלגמרי לא קשור לסיפור ואמר: לכל מטבע שני צדדים.

ואכן, לכאורה הפכו החיים לפשוטים יותר אבל בה בעת, למסובכים הרבה יותר. ולמה? מהסיבה הפשוטה שמרגע שהפריד האדם בין עיתוי הרכישה לעיתוי התשלום הרי שהיתרות הכספיות שעמדו לפניו בכל רגע נתון לא שיקפו עוד את מצבו האמיתי.

מסובך? הרבה יותר ממה שנדמה!

עסקים צורכים אשראי מספקים, מקבלני משנה, מרשויות, מחברות ליסינג וכמובן מבנקים. מנגד, הם מספקים אשראי ללקוחותיהם.

כך יוצא שבכל עת, היקף התשלומים והתקבולים בכל זמן נתון הינו תוצר של פעילות העסק בעבר.

על סיכונים בהעדר ניהול תזרים מזומנים
על הפער שבין תזרים התשלומים לתזרים התקבולים מכסה מסגרת האשראי שהקצה הבנק לטובת העסק וההון העצמי של בעל העסק.

לשניהם תכונה מאוד דומיננטית, הם מוגבלים בכמותם. תכונה זו מחייבת את בעל העסק לוודא שהתנהלותו הכספית, הן ביחס למדיניות האשראי שהוא מקצה ללקוחותיו ואסרטיביות הגבייה מולם, והן ביחס למדיניות התשלומים לספקים, לרכישות והשקעות – כולם עומדים בכפיפה אחת אל מול אילוצי ההון שלו, שכן חריגה מהן, ואפילו הקטנה ביותר עשויה לגרום לעסק לנזק בלתי הפיך. אולם בכדי להיערך מבעוד מועד חייב בעל העסק לצפות את תזרים המזומנים שלו.

למרבה הפלא, על אף שניהול תזרים מזומנים לעסק מהווה נדבך קריטי לסיכויי הישרדות העסק לאורך זמן, מסתבר שמעטים הם העסקים הקטנים-בינוניים שאכן עושים זאת ובמקום זאת הם סומכים ידיהם על הגורל.

המחיר הוא לא רק בסיכון לאי עמידה במחויבויות הכספיות של העסק אלא גם בחרדות ובלחצים תמידיים אותם הם נאלץ בעל העסק לשאת.

הדבר דומה לספינה המנווטת דרכה בנתיב קרחונים ללא רדאר. כשהקרחון מתגלה הוא כבר קרוב מדיי ולא ניתן לעשות דבר למעט להתרסק לתוכו.

אז מה עושים?

קיימות בשוק מערכות תזרים מזומנים רבות ומגוונות. לכל אחת מהן מאפיינים העונים על צרכים של עסקים מסוימים.

מטבע הדברים אין מערכת ניהול תזרים מזומנים לעסק אחת שמספקת פתרון אופטימאלי לכלל סוגי העסקים ולפיכך בחירת הכלי המתאים מהווה תנאי הכרחי לצורך יישום אפקטיבי של הפתרון וכתוצאה ממנו של בהירות תזרים המזומנים העתידי.

מנהלים נוטים ליפול למלכודת הסקת המסקנות לגבי רמת הרווחיות של העסק דרך מצב חשבון הבנק. המלכודת נובעת מכך שמצב חשבון הבנק לא בהכרח משקף את הרווחיות האמיתית של העסק.

יניב רוסו, פורסם ב- "העיר"  TheMarker

עסקים רבים מתקשים לעמוד בתשלומים השוטפים בעוד רו"ח טוען כי הם מרוויחים. מנגד, אחרים יחושו שמצב העסק טוב יותר מכפי שהוא באמת ויתפתו להיכנס להרפתקאות פיננסיות מסוכנות. הבעיה הנעוצה בכל המקרים הללו נובעת מנקודת ההתייחסות של בעל העסק לניהול תזרים מזומנים לעסק בבנק כאינדיקטור שמשקף את מצבו הפיננסי של העסק, וזאת כתוצאה מאי הבנת פערי האשראי בין סוגי התשלומים והתקבולים.

בכל עסק מגוון של סוגי הוצאות, לכל אחד תנאי אשראי מסוימים. כך לדוגמא שכר עבודה משולם מיד בסוף החודש, מיסים אחת לחודשיים ותשלומים לספקים שונים – המרכיב המשמעותי במרבית העסקים – משולמים בתנאי אשראי שונים ומגוונים. מנגד, תזרים התקבולים נקבע על פי החלטת הלקוח בדר"כ (כל עוד הוא לא מגזים…).

במרבית סוגי העסקים, הרווח והפסד מחושבים לכל תקופה לפי ההכנסות וההוצאות המשויכות לה, ללא כל קשר למועד הפירעון בפועל, לפיכך רווחיות העסק בתקופה מסוימת עשויה להשתקף בתזרים שלילי בבנק, ולהפך.

עסקים בהם ממוצע התזרים חיובי (דהיינו פירעון התקבולים הממוצע קודם לפירעון התשלומים הממוצע) תיווצר תמונה מעוותת לטובה של התזרים ביחס לרווחיות. מסעדה הנה דוגמא בולטת למקרה שבו התקבולים קרובים למזומן בעוד מרבית התשלומים דחויים. במרבית העסקים ממוצע התזרים שלילי ולפיכך תיווצר תמונה מעוותת לרעה.

על בעל העסק להיות מודע לאלו ולהיערך בהתאם, אם ברמת העמדת מסגרת אשראי להון חוזר מתאימה ואם ביצירת פקדונות לעודפי התזרים הנוצרים בשל תזרים חיובי.

לנהל עסק צריך לדעת.

ככל שהעסק גדל כך רמת הקושי בניהול גדלה.

המודעות לעובדה זו יכולה למנוע קשיים ואף כישלון עסקי.

ניתן להפריד את מערך הניהול לשני חלקים:

החלק הראשון הוא הניהול המקצועי והוא אותו חלק שאחראי על תהליך היצור ואספקת המוצרים והשירותים.

הניהול המקצועי של העובדים, ניהול המלאי ועל תפעול ותחזוקת מכונות היצור.

החלק השני כולל בתוכו את כל המרכיבים שאמורים לתמוך בחלק הראשון קרי, ביצור ואספקת המוצרים והשירותים.

החלק השני כולל את ניהול המשרד, ניהול השיווק והמכירות, ניהול השירות והתמיכה, ניהול משאבי אנוש, ניהול הכספים וכדומה.

בעסק זעיר הדברים פשוטים יחסית.

היקף הפעולות מצומצם.

יכולת השליטה על התהליכים קלה ואינה מחייבת ברוב המקרים מחשוב ותוכנות.

את הכספים ניתן לנהל בקובץ אקסל פשוט ואפילו ידנית, הפעילות השיווקית מצומצמת והיא נסמכת על קשרים אישיים בדר"כ והיא אינה מצריכה יכולות מקצועיות מיוחדות.

ואולם ככל שהעסק גדל, ואיתו מספר העובדים, מספר הלקוחות, מספר הספקים, כמות הפניות של לקוחות לקבלת שירות, גודל מלאי החלפים וחו"ג.

מספר הטרנזקציות הכספיות, היקף האובליגו בבנק וכו'.

כך גדלה מורכבות הניהול והיא מחייבת יותר ויותר ידע מקצועי ומשאבים ייעודיים.

אחד הנושאים המהותיים ביותר בניהול עסק הוא ניהול הכספים ולמרבית ההפתעה, דווקא מרכיב זה מוזנח ע"י בעלי עסקים קטנים ובינוניים רבים. הסיבה לכך נובעת מחוסר הבנה בסיסית בתחום ומאי הבנה של בעלי העסק את חשיבות העניין ואת הסיכונים הכרוכים בהעדר ניהול פיננסי מקצועי.

ישנם בעלי עסקים אשר נוטים לחשוב כי ניהול הכספים מסתכם בהוצאת חשבוניות ללקוחות, גביה והוצאת תשלומים לספקים. ובכן אלו הן פעולות טכניות בסיסיות שקשורות למערך ניהול הכספים אולם הן לחלוטין לא עומדות במרכז העניין. ניהול כספים תקין אמור לספק לבעל העסק הבנה לגבי המצב העסקי, לספק לו יכולת חיזוי לעתיד ולהתריע בפניו על מגמות שליליות בפעילות העסקית.

בעלי עסקים נוטים לתרגם את מצב החשבון בבנק כאינדיקטור מייצג לגבי מצב העסק. ובכן ברור שאינדיקטור זה לא מספק שום מידע בעל ערך בעניין רווחיות העסק והמצב בו הוא נמצא. עסק מרוויח יכול למצוא את עצמו בתקופות מסוימות עם צורכי מימון כבדים רק משום שלקוח משמעותי עיכב את התשלום או שהוא ביצע רכש משמעותי למלאי. מנגד יכול עסק שצובר הפסדים להיות בתקופות מסוימות עם יתרות חיוביות רק משום שהחליט לדחות תשלומים לספקים או שהצליח להקדים תקבולים מלקוחות. ברור שלאורך זמן תשתקף מגמת הרווחיות של העסק גם בחשבונות הבנק אולם בטווחי זמן קצרים לא ניתן להסיק ממצב היתרות בבנק דבר וחצי דבר לגבי רווחיות העסק, כאמור.

ניהול כספים תקין יאפשר לבעל העסק להיות מודע למצב הרווחיות של העסק, לנקודת האיזון אותה הוא חייב לחצות, לתחזית תזרים המזומנים במצבי טבע שונים, למצבת ההתחייבויות והיתרות הפיננסיות של העסק ועוד. הבנת כל אלו תאפשר לו לקבל החלטות שקשורות ביכולת ביצוע השקעות או רכישת ציוד, באפשרויות של העסק להתרחב ולקלוט עובדים, בהשפעה של מהלכים עסקיים על נקודת האיזון הצפויה, באפשרויות שלו להגדיל את שכרו וכן בצורכי המימון.

למותר לציין כי התנהלות מקצועית בענייני הכספים מוסיפה משקל רב בתמיכה של הבנק בעסק ובמוכנות שלו ללכת לקראתו. מנהל האשראי בבנק שיקבל מבעל העסק דוח תחזית תזרים מזומנים מפורט ומהימן יגרום לו להבין שהדברים בשליטה, שהעסק מנוהל באופן אחראי ושרמת הסיכון של העסק לפיכך, נמוכה יותר.

דילוג לתוכן