מה החשיבות של יועץ עסקי?
חוסר הצלחה עסקית יכול להיות מנת חלקם של עסקים בכל הסוגים, תחומי העיסוק והגדלים. אמנם יש מחשבה אינטואיטיבית על כך שרק עסקים קטנים צריכים ליווי עסקי מקצועי אך בפועל אין זה כך ומדובר בשירות שיכול לסייע לכל עסק, בכל גודל. אנשים רבים פונים לתחום ניהול העסקים ללא הידע או הניסיון הנדרש על מנת לוודא שהם עושים את הפעולות הנכונות על מנת שהעסק אכן ישגשג ויצליח. מעבר ליצירה של מוצרים או שירותים וכמובן מכירה שלהם – יש הרבה מאד נושאים שצריך לטפל בהם על בסיס יומיומי ולא תמיד מדובר בפעולות פשוטות לביצוע.
תהליך של ייעוץ עסקי כולל טיפול ממוקד בכמה וכמה נושאים שלא תמיד בעל העסק יהיה פנוי לטפל בהם או אפילו מודע לצורך שיש להקדיש להם תשומת לב. להלן דוגמאות לכמה מהם:
גיוס משאבים לצורך הקמת העסק.
שמירה על תזרים מזומנים – גם עבור עסקים שכבר הוקמו ופועלים.
בניית תכנית אסטרטגיה עסקית מ-א' ועד ת', אם בהקמת עסק למן ההתחלה ואם עבור עסק שדרושה לו תכנית הבראה.
מתן עצות ייעול לשיפור ההתנהלות בחברה או בארגון.
החוכמה האמיתית היא להתאים את שירותי הייעוץ העסקי באופן אישי לכל עסק ובעל עסק. לא כל מה שעובד עבור עסק אחד יהיה יעיל ויעבוד גם עבור עסקים אחרים ויש חשיבות גבוהה להבנה מעמיקה של צרכי העסק ולציפיות של המנהלים מהתהליך. יועץ עסקי מוסמך ומנוסה יידע בדיוק על אילו נקודות או רעיונות לחשוב שיתאימו לבעל העסק שאותו הוא מלווה ויידע בדיוק אילו תהליכים לנתח על מנת לסייע בהשגת התוצאות הרצויות.
איך מתבצע תהליך ייעוץ עסקי?
יש מקרים שבהם יותר מיועץ עסקי אחד יסייעו בהעמדת העסק על הרגליים. הסיבה לכך פשוטה ומובנת – יהיה צורך ביותר מאיש מקצוע אחד שיוכל לתת עצות והמלצות בכמה נושאים מקצועיים. באופן כללי בדרך כלל מתבצע מהלך של ניתוח מעמיק של הפעולות המבוצעות, דרך קבלת ההחלטות ואפילו בחינה מעמיקה של ההתנהלות היומיומית של כלל עובדי העסק. פנייה לשירות מקצועי של ייעוץ וליווי עסקי היא צעד אחראי מאד מצד המנהלים שמבינים שלא תמיד כל הידע הדרוש לניהול נכון של העסק נמצא ברשותם וחשוב להם לקבל עצות, טיפים והמלצות מאנשי מקצוע.
מתי פונים לייעוץ עסקי?
כאמור, ישנם כמה וכמה מצבים שבהם מומלץ מאד ללוות את התנהלות העסק ביועץ עסקי מקצועי – לפני הקמתו של העסק, במידה וחשים שיש בעיה או שההתנהלות יכולה להשתפר, שלא רואים תוצאות למהלכים שקורים או כאשר רוצים לבחון האם לבצע שינויים מרחיקי לכת באופיו של העסק. שיתוף הפעולה של כל העובדים והמנהלים יהיה צעד מכריע בהצלחת התהליך ואין ספק שהתובנות שתתקבלנה תהיינה מהותיות ובעלות פוטנציאל להזניק את העסק קדימה.
בחירה נכונה של יועץ עסקי
בחירה של בעל עסק לפנות לתהליך של ייעוץ עסקי היא לא בחירה קלה או החלטה פשוטה אך מדובר בפעולה חכמה ואחראית מאד. ייתכן ומתקבלת תחושה שהעסק לא מתפתח כראוי או כצפוי, שיש נושאים שלא ממוצים עד הסוף או שההתנהלות הכללית לא נכונה. כך או כך – פנייה אל אנשי מקצוע מעולם הייעוץ העסקי היא הדבר הנכון ביותר לעשות. לטמון את הראש בחול עלול להביא לכדי תוצאות הרסניות שיגררו אפילו את כישלונו המוחלט של העסק. אז איך יהיה הכי נכון לבחור את היועץ העסקי?
ראשית חשוב מאד לדעת שיש סוגים שונים של התמחויות או ליוויים בעולם הייעוץ העסקי. לא כל יועץ עסקי ייתן את אותם השירותים. כך למשל יהיו יועצים עסקיים שיעמדו לרשותם של עסקים גדולים או חברות בלבד ולעומתם יהיו יועצים שיציעו את השירותים שלהם רק לבעלי עסקים קטנים או בינוניים. יש יועץ עסקי שמתמחה בהקמה של עסק ממש מאפס ובחינת מעמיקה של כדאיות הקמת העסק ויש יועצים שמתמחים דווקא בהבראת עסק שיש בו תחושה שהצמיחה בו שלילית או שהוא מפסיק כסף.
בחירה נכונה של היועץ העסקי
איך בוחרים את היועץ הנכון והמתאים ביותר? חשוב מאד לדעת שתהליך של ייעוץ עסקי אינו תהליך קצר ברוב המקרים, מכאן שתתקיימנה עם היועץ כמה וכמה פגישות. מה צריך להבין מכך? שהתקשורת הטובה והכימיה עם היועץ הן שתי תכונות מהותיות שצריך לתת עליהן את הדעת כבר מההתחלה. מעבר להיותו של היועץ מקצועי, מומלץ ומומחה אמיתי בתחומו – עליו להיות נעים הליכות, סבלני ואכפתי כלפי הזולת. זו הסיבה שלא מספיק לשוחח בטלפון אלא יש חשיבות גבוהה מאד לפגישה פנים אל פנים עם היועץ העסקי לפני שמקבלים את ההחלטה לצאת לדרך משותפת.
חשוב לבחון האם ליועץ המיועד יש ניסיון בליווי באותם הנושאים שבהם הוא דרוש כעת, האם הוא מכיר את תחום העיסוק ומה אומרות ההמלצות לגביו. כדאי לשאול אותו אודות שיטת העבודה שלו, עד כמה הוא מעורב בתהליך באופן פעיל או שמא הוא מלמד את בעל העסק מה לעשות ומותיר בידיו משימות לביצוע. כדאי לברר מה אורכו הממוצע של תהליך ומה הוא חושב אודות התהליך שנבחן עם בעל העסק שיושב מולו. לאחר שמבררים את על הפרטים האלה – קל יותר לקבל את ההחלטה בנוגע לבחירה ביועץ זה או אחר.
בחירה ביועץ עסקי המתאים והנכון ביותר יכולה להפוך את התהליך למלא שאפנות, פוטנציאל ואמביציה. בנוסף לכך – היועץ העסקי שייבחר לאחר שקלול הסיבות הנכונות יכול לחולל מהפך אמיתי בעסק ולסייע גם להשיג את המטרות שלשמן התחיל התהליך מלכתחילה וגם למצוא נקודות נוספות שבהן כדאי לחזק את העסק, העובדים או המוצרים והשירותים שהעסק מציע ללקוחות. תהליך מצוין שבזכותו העסק יזנק קדימה!
"כמעט הצלחתי" – המדריך שיעניק לך תובנות להסרת ה"כמעט" ולהצלחת העסק שלך"