בניית תוכנית עסקית

השאירו פרטים

נציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם

בניית תוכנית עסקית יסודית:

לפני הקמת מיזם חדש או הרחבת מיזם קיים חובה לבחון לעומק את הפוטנציאל העסקי שלו, ולהבין את סיכויי הצלחתו. את זאת תוכל להשיג באמצעות בנייה נכונה של תוכנית עסקית מקצועית ומפורטת.

כמומחים בתחום ובעלי ניסיון רב שנים בליווי עסקים, הקמת מיזמים וכתיבת תוכניות עסקיות – שהובילו מאות עסקים להצלחה, אנחנו ב״אופק עסקי״, נסייע לך בכתיבת תוכנית עסקית יעילה וטובה לך ולעסק שלך, שתוביל אותך להצלחה.

כצעד מקדמי נערוך פגישת הכרות, בה נשמע על המיזם וניתן עליו חוות דעת כנה ומקצועית. במידה ונמצא שלמיזם סיכויי הצלחה נמוכים, ננמק זאת ונמליץ על שינויים שכדאי לערוך – על מנת לאפשר את הצלחתו. במידה ונאבחן סיכויי התכנות גבוהים – נשמח ללוות אותך בדרך לגיבוש תוכנית עסקית ממוקדת ומקצועית.

שלב 1: ניתוח המיזם

בשלב זה נבין ונגבש את זהות העסק, הבידול שלו, יעדיו, קהל המטרה, המודל העסקי, הסביבה העסקית, אסטרטגיה שיווקית ועוד.

כל אלה יעניקו לך ולנו הבנה מקסימלית של המיזם ומרכיביו, ויהוו בסיס איתן לתוכנית עבודה מדויקת ומנצחת.

במהלך שלב זה נקיים פגישות סיעור מוחות, נציף שאלות, נאתר וננתח מידע רלוונטי ונדון בסוגיות מהותיות, שיהוו עבורנו אבני דרך בהכנת תוכנית עסקית ברורה ומדויקת.

שלב 2: ניתוח פיננסי

בשלב זה, נבחן את פוטנציאל הרווחיות של העסק בהתאם למודל ההכנסות, לתוכנית השיווקית, להשקעות הנדרשות, לרווחים הצפויים ועוד.

בנוסף, ננטרל סיכונים אותם ניתן לצפות מראש, ונקבע את צורכי ההון של העסק – לכל אחד משלביו.

כמו כן, נבצע ניתוחי רגישות בכדי לאמוד את השינויים הצפויים בתוצאות במצבי טבע שונים.

מטרת הניתוח הפיננסי להוביל אותך, צעד אחר צעד, לעבר התפתחות בטוחה ומוצלחת של העסק.

שלב 3: עריכת מסמך מקצועי

חוברת התוכנית העסקית תרכז את הממצאים והמסקנות של שני השלבים הראשונים, ותהווה עבורך מתווה פעולה איתו תוכל לצאת לדרך בבטחה. התכנית תעניק לך בהירות והבנה מקסימלית של הצעדים הבאים בתהליך, תגדיר את המשימות ותכוון אותך במדויק לקראת יישום מוצלח.

חוברת התכנית העסקית תוכל גם לשמש אותך בהצגת המיזם מול משקיעים ומול הבנק לצורך גיוס הון.

שלב 4: ליווי וסיוע לגיוס הון

בסיום בניית התוכנית העסקית נשמח להמשיך וללוות אותך לקראת גיוס ההון הנדרש ובמידת הצורך, גם בהקמה והפעלה של המיזם.

בשלב זה, נדאג להכין אותך לגיוס ההון, נדריך אותך כיצד לבחור ולאתר את המשקיע הנכון עבורך ובאיזה אופן להציג את המיזם שלך.

בנוסף, נלווה אותך לפגישות עם משקיעים, ונייצג אותך במקצועיות ובמסירות לאורך התהליך כולו, דרך שלבי המו”מ – כל הדרך עד לסגירת העסקה.

איך בונים תוכנית עסקית?

לכל מהלך עסקי משמעויות מרחיקות לכת. תכנון לא נכון, יגרום לבעליו התפוגגות של החלום במקרה הטוב, במקרה הרע השקעתו תרד לטמיון, ובמקרה הרע מאד, תביא לקריסה כלכלית. תכנון מקצועי יצמצם את הסיכונים…

שלב ראשוני- בחינת התנאים הקריטיים להצלחה

לכל עסק, בכל תחום, יש מספר תנאים קריטיים שאמורים להתמלא על מנת שהיוזמה תצליח. האם אתם יודעים מהם? האם אתם עומדים בהם? בחינת התנאים הינה קריטית להצלחת המיזם.

לכל מהלך עסקי משמעויות מרחיקות לכת. תכנון לא נכון, יגרום לבעליו התפוגגות של החלום במקרה הטוב, במקרה הרע השקעתו תרד לטמיון, ובמקרה הרע מאד, תביא לקריסה כלכלית. לעיתים, אם מתגלה שלא ניתן לעמוד בתנאים אלו אסור יהיה לצאת לדרך. זהו שלב של "טרום תוכנית עסקית" – איתור התנאים הקריטיים, בדיקה האם היזם עומד בהם ואם לא ואיזה שינוי נדרש על מנת שכן יעמוד בהם. בהעדר שלב זה, אין לתוכנית העסקית כל ערך.
ואולם לאחריו ניתן לגשת לבניית תכנית עסקית ממוקדת, מקצועית ובעלת סיכויי הצלחה גדולים באופן ניכר.

 

תוכנית עסקית היא סוג של מפה. נכון, לא נמצא בה כבישים, ערים, יערות ונחלים כפי שקיימים במפת דרכים, אבל היא עובדת באותה שיטה ומשמשת לאותו צורך: להגיע מנקודת המוצא ליעד בלתי מוכר בדרך המהירה, הנוחה, הבטוחה והמתאימה לנו ביותר. תוכנית עסקית היא גם סוג של תנ"ך. ספר שניתן להיצמד אליו החל משלב הקמת העסק ועד לתפעולו השוטף. היא כתובה בשפת העסקים, כוללת מונחים תפעוליים ואופרטיביים, מגדירה סדרי עדיפויות, קובעת עיתוי, וחוזה את תוצאות הפעילות העתידית בשפה המשותפת ליזמים, לבעלי עסקים, למשקיעים, בנקים ועוד.

תוכנית עסקית היא משימה משותפת. תפקידך הוא לספר לנו על המטרות שלך. תפקידנו – לשאול את השאלות הנכונות, להבין, להקשות, להסביר, ולהוביל את סיעור המוחות. לאחר מכן ניתן לקבוע את הנחות יסוד, לאתר נתונים רלוונטיים, להתוות תוכנית פעולה, לנתח תרחישים, לחזות את הרווח והפסד ותזרימי המזומנים העתידיים, לקבוע את מסגרות המימון הנדרשות ליישום היוזמה, ועוד. התוצאה תהיה תוכנית מקיפה ומקצועית, ערוכה לפי כללים ותקנים חשבונאים, שנדרשים לצורך מעקב ולצורך הוצאתה לפועל, גיוס משקיע או קבלת מימון בנקאי.

 

– תוכנית עסקית להקמת עסק חדש
– תוכנית עסקית לפיתוח פעילות חדשה בעסק קיים
– תוכנית עסקית לתכנון התייעלות והיחלצות ממשברים
– תוכנית עסקית לגיבוש אסטרטגיה
– תוכנית עסקית ליצירת שיתופי פעולה עסקיים
– תוכנית עסקית לגיוס משקיע או שותף
– תוכנית עסקית לגיוס מימון בנקאי
– תוכנית עסקית לרכישת חברה קיימת
– תוכנית עסקית ליישוב מחלוקות בין שותפים
תוכנית עסקית – מפגש התמחויות ייחודי

תוכנית עסקית היא נקודת מפגש של מספר התמחויות. היכולת לשלב כל אחת מהתמחויות בתוכנית העסקית, במינון ובמקום הנכון, היא הגורם המרכזי להפקת תוכנית עסקית איכותית. ההתמחויות הנדרשות לצורך הצלחתה של תוכנית עסקית מוצלחת כוללות כלכלה ופיננסים, שיווק ומכירות, מימון ובנקאות, הנדסת תעשייה וניהול, טכנולוגיה ואינטרנט וחשבונאות

ואולם, כל אלה חשובים, אך אין בהם די. אם ניתן לכולם ביטוי חופשי בתוכנית העסקית, התוצאה תהיה בלתי מספקת, ואף יכולה להיות הרסנית. הנייר, הרי, סובל הכל. משקיעים וחשבון הבנק – לא. ולכן, המצרך הנדרש ביותר לצורך הצלחתה של תוכנית עסקית הוא ניסיון עסקי מעשי.

 

לתוכנית עסקית אין פורמט אחיד. לכל תוכנית יש מטרה ותקציב משל עצמה ואליהם יש להתאים אותה. היא יכולה להיות ארוכה ומפורטת, ועדיין לפספס את המטרה. היא גם יכולה להיות קצרה ותמציתית, ולהיות מבריקה.תוכנית עסקית כוללת, בין היתר, את המרכיבים הבאים:

  1. תמצית מנהלים – תאור קצר מאד של הרעיון, סיכויי הצלחתו, תאור השוק, תמצית תחזית רווח והפסד, תחזית תזרים מזומנים, נתוני החזר השקעה ושיעור התשואה על ההשקעה.
  2. תאור המוצר/שירות – תאור מילולי מפורט של המוצר; המוצר כמענה לצורך; תאור מוצרים דומים ונתוניהם
  3. תאור השוק – גודל השוק ומאפייניו; סקירת מתחרים ותחרות; הגדרת קהל היעד; התפתחות השוק ומגמות
  4. תוכנית שיווקית – הגדרת יעדים; מיצוב ומיתוג; ניתוח איומים, הזדמנויות, יתרונות וחסרונות; קביעת אסטרטגיה; תוכנית שיווקית אופרטיבית; תמחור בהתאמה לקהל היעד; קביעת תקציב השיווק
  5. ניתוח הכנסות והוצאות – הגדרת הוצאות קבועות והוצאות תקורה; הגדרת הוצאות משתנות; הצבת יעדי רווחיות גולמית ותפעולית; תמחור המוצר/שירות
  6. ניתוח נקודת איזון– קביעת הנחות יסוד, עריכת מבחני רגישות
  7. הכנת תחזית רווח והפסד (חודשית, רבעונית, שנתית ורב שנתית)
  8. ניתוח תזרימי מזומנים והשקעות – תרגום התוצאות לתזרימי מזומנים; כימות ההשקעות ההתחלתיות בהון ובעלויות הקמה; קביעת מסגרת המימון הנדרש; הגדרת מקורות המימון
  9. תוכנית פיננסית – ניתוח ממצאי רווח והפסד ותזרים מזומנים; חישוב תקופת החזר ההשקעה; קביעת מסגרות המימון ויכולת פירעון חוב; הצגת ענ"נ (NPV) ושת"פ (IRR)

כעיקרון, לכל עסק באשר הוא מומלץ שיהיה לו תוכנית עסקית מסודרת, גם לבנקים, סטארטפים, מסעדות, אפליקציות ובתי מלון! לא רק לעסקים ״הקטנים״ לכאורה.

 

בניית תוכנית עסקית מורכבת ממכלול של הנחות יסוד, המשולבות יחדיו לכדי מודל עסקי אשר אמור לנצל בצורה אופטימלית את מרכיבי ההשקעות והמשאבים השוטפים העומדים לרשות העסק לטובת יצירת הכנסות ורווח…

בניית תוכנית עסקית מורכבת הלכה למעשה ממכלול של הנחות יסוד ופרמטרים המשולבים יחדיו לכדי מודל עסקי אשר אמור לנצל את מרכיבי ההשקעות והמשאבים השוטפים העומדים לרשות העסק בצורה הנכונה והיעילה ביותר לטובת יצירת הכנסות ורווח.

בניית תוכנית עסקית מקצועית תביא לאופטימיזציה של התפוקות (הכנסות) ביחס לתשומות (משאבים), דהיינו – כל מרכיב הוצאה או השקעה שאינו נחוץ לצורך יצירת ההכנסות או לביסוס תשתית ההכנסות לעתיד לא ייכלל במסגרת בניית תכנית עיסקית מקצועית ולהיפך, כל הוצאה או השקעה חיוניים להתפתחות ההכנסות של המיזם יכללו בה, בכפוף כמובן לשיקולי עלות/תועלת ולאילוצי תקציב.

אולם לא די בקביעת המשאבים אותם יש לכלול בעת בניית תוכנית עסקית שהרי ברור שלכל מרכיב מגוון רחב של אפשרויות אשר לכל אחת מהן מאפיינים שונים, עלויות שונות ונגזרות שונות.

כך לדוגמא, החלטה על יצור של חומר גלם כלשהו עשויה לבוא לידי ביטוי ברכישה של מכונות יצור והרכבה או לחילופין ברכישת מוצרי היסוד אצל קבלני משנה והרכבתם במפעל. ברור לחלוטין שלשני אפיקים אלו תהיה השלכה שונה באופן מהותי על מרכיבי התוכנית העסקית, על אופי המיזם ואופן התנהלותו וכנגזרת מכך – על התוצאות הפיננסיות הצפויות.

תוכנית עסקית מקצועית אמורה להתייחס למכלול השיקולים ולקבוע את הנתיב הנכון והמתאים ביותר להוצאת המיזם אל הפועל.

זאת ועוד, במקרים רבים קיימת הגמישות לקביעת הוצאות מסוימות כהוצאות קבועות או כהוצאות משתנות ולכך משמעות מרחיקת לכת בתחשיבים הפיננסיים, ברמות הסיכון הפיננסי ובחישוב וניתוח נקודת האיזון כפי שאלו באים לידי ביטוי בגיבוש תוכנית עסקית ובהתנהלות העסקית לאחר מכן. כדוגמא לכך ניתן להביא את ההוצאה על אנשי מכירות. רמת השכר הבסיסית של אנשי המכירות והעמלות המשולמות להם בגין המכירות מהווים שני פרמטרים דומיננטיים אשר המשקל שלהם בינם לבין עצמם ישפיע באופן מהותי על נקודת האיזון. תוכנית עסקית מקצועית תביא לידי ביטוי שיקולים אלו ותנסה למקסם את הפוטנציאל העסקי תוך מזעור הסיכונים.

 

תוכנית עסקית מהווה למעשה תכנון פרטני של מיזם בהקמה או עסק בהרחבה. לפיכך תוכנית עסקית חייבת לכלול ולהקיף את כל אותם נושאים שעשויים להשפיע על אופן הקמת העסק והפעלתו, וכן על סיכוייו להצליח וסיכוניו להיכשל.

לכל סוג של מיזם יש מאפיינים ייחודיים אותם יש ללמוד ולהבין ואולם ישנם פרמטרים שחוזרים על עצמם בכל עסק, כמו: הגדרה ברורה של המיזם (במקרים רבים נוטים יזמים להגדיר באופן חלקי את המיזם ואת השירותים והמוצרים אותם הוא אמור לספק), הגדרת קהלי היעד הרלוונטיים, הבנת המתחרים והמוצרים אותם הם מציעים, הבנת היתרונות של המיזם ביחס למתחרים, הבנת חסרונותיו (עניין זה לא פחות חשוב מהבנת היתרונות), הבנת ערוצי השיווק הרלוונטיים איתם ניתן "להגיע" אל לקוחות היעד, קביעת תמחור המוצרים בהתייחס למחירים המקובלים בשוק ולערך המוסף שמציע המיזם ביחס למוצרים התחליפיים, זיהוי איומים צפויים או איתור הזדמנויות ועוד.

לתכנון הקמת המיזם והרצתו יש חשיבות גדולה מאוד. בעלי עסקים שנוטים להפחית בחשיבות השלב הזה יהיו חשופים הרבה יותר לכישלון המיזם שכן שלב זה מאופיין בצורך בהשקעות וביצירת הוצאות קבועות וכל זאת בטרם החלו להיווצר הכנסות, וגם כשהן כבר מתחילות להיווצר, הרי שקצב הגידול שלהן נמוך בדרך כלל ולוקח זמן רב עד הגעת העסק לנקודת האיזון.

ישנם יזמים שמחשבים את הסכום הנדרש להקמת העסק לפי ההשקעות הנדרשות בהקמתו ואולם נתון זה מהווה רק את אחד מהפרמטרים מתוך שניים. הפרמטר השני שחשיבותו גדולה ובמקרים רבים גדולה אף יותר מחשיבות הפרמטר הראשון הוא הסכום הנדרש לתפעול העסק עד הגעת ההכנסות לנקודת האיזון. בשלב זה צובר העסק הפסדים בכל חודש וחודש ואלו עלולים להצטבר לסכומים גדולים מאוד.

ואולם, בעוד את סכומי ההשקעות הנדרשים קל בדר"כ לחשב מראש הרי שאת הסכום שנדרש למימון ההפסדים עד לנקודת האיזון קשה הרבה יותר לחשב ואלו מהווים את עיקר הסיכון של המיזם לקרוס לפני שיגיע לרווחיות. הדברים הולכים ומסתבכים ככל שהיכולת לחזות את התוצאות העסקיות קטנה. כך לדוגמא, חיזוי קצב התפתחות ההכנסות של גלידריה חדשה אשר מיועדת להיפתח במרכז מסחרי הומה אדם תהיה קלה הרבה יותר מחיזוי קצב התפתחות המכירות של עסק דומה במרכז מסחרי חדש שרק נפתח בשכונת מגורים חדשה שאמורה להתאכלס בהדרגה בשנתיים הקרובות ואשר בה נתוני הביקורים של צרכנים פוטנציאליים פשוט אינם ידועים. בקצה הסקלה נמצאים מיזמים חדשנים אשר באים לספק פתרונות לצרכים חבויים שמצריכים שינוי בהרגלי צריכה מצד הלקוחות. ואכן, מרבית הסטארט-אפים נידונים לכישלון צורב עוד בטרם יתחילו לייצר הכנסה.

תוכנית עסקית מקצועית ומעמיקה אמורה לספק בין היתר את האומדן לגבי סכום ההון שיידרש והיא אמורה לאפשר לבצע ניתוחי רגישות שימחישו את השינוי בסכומי ההשקעה שיידרשו כפונקציה של שינויים בהנחות היסוד כמו שינוי בקצב ההתקדמות של המכירות, שינויים בתקציבי השיווק שיידרשו ועוד.

ואולם זו רק אחת ממטרותיה של תוכנית עסקית. המטרה השניה שחשיבותה אינה פחותה מזו היא היכולת להעריך את התוצאות העסקיות הצפויות במצבי טבע שונים ולנתח את הסבירות להתהוות כל אחד ממצבי הטבע הללו. לניתוחים אלו ישנה חשיבות רבה לצורך קביעת כדאיות ההשקעה במיזם שכן ככל שהיחס בין רמת ההשקעה הכוללת הנדרשת ביחס לרווח המצטבר הצפוי בפרק זמן מוגדר גבוה יותר, כך האטרקטיביות של המיזם תהיה נמוכה יותר ולהיפך. כל שיחס זה יהיה נמוך יותר כך אטרקטיביות המיזם תגדל.

כאמור, על מנת לבנות תחזית בעלת היתכנות סבירה אשר תוכל לשמש לצורך ניתוח סיכון/ סיכוי, חובה להתבסס על הנחות יסוד הגיוניות ואת אלו יש לאסוף או להעריך מתוך למידת השוק, הבנת המתחרים, איסוף נתונים סטטיסטיים וכדומה.

בניית תוכנית עסקית מקצועית – התקשר עוד היום ונבנה לך תוכנית עסקית יסודית שתשפר לאין ערוך את סיכויי הצלחתך!

דילוג לתוכן