מרבית העסקים החדשים לא ישרדו 3 שנים. בודדים יחצו את השנה החמישית. ספורים באמת יצליחו. מדוע?
הסיבה לכך נובעת במרבית המקרים מחוסר הבנה בסיסית של ניהול עסק, ובראש ובראשונה מהעדר ניהול כספים. הבשורה המשמחת והמצערת באותה מידה בכל העניין היא שבתהליך של הבראת חברות ניתן היה במרבית המקרים להימנע מהקריסה לו בעל העסק היה ער ו"מקשיב" לאינדיקציות במקום להתעלם מהן.
מגבלה אנושית מוכרת היא הרצון הטבעי לשקוע עם הראש בחול כמו בת יענה כשהאדם ניצב מול סיטואציה שהשלכותיה עלולות להיות קשות במיוחד. זה קורה לאנשים שמפתחים מחלה חמורה וזה קורה גם לבעלי עסקים שמרגישים שמשהו לא טוב קורה שם בעסק.
הבראת חברות – הדרך למנוע קריסת עסקים
הסימפטומים השליליים שצפים ועולים, ואשר באים לידי ביטוי בדרך כלל בקושי תזרימי בבנק אמורים לשמש כתמרור אזהרה חמור, בדיוק כשם שכאב גופני אמור להתריע על בעיה גופנית שיש לטפל בה. בשני המקרים, גם מצב החשבון וגם הכאב אלו אינן הבעיות עצמן אלא רק הסימפטומים ולכן כל ניסיון לטפל בהם באמצעות משכך כאבים (במקרה של כאב) או באמצעות הגדלת מסגרות האשראי (במקרה של העסק) במקום בתהליך מובנה ומוסדר של הבראת חברות רק יטשטש את קיום הבעיה עצמה ולמעשה יגביר בכך את הסיכון להחריף את הבעיה.
וכך יוצא שבעיות קטנות בעסק מצטברות ונהיות גדולות יותר ויותר. מה שהיה פעם פשוט וקל לפתרון הופך להיות סבוך ומורכב. בתחילה מצוקת האשראי גוררת את בעל העסק לבקש מהבנק להגדיל את המסגרות, להקצות הלוואות או להתחיל בביצוע ניכיונות שקים. לאחר מיצוי האפשרויות מול הבנק ובדרך כלל לאחר העמדת כל סוגי הערבויות שהיו ברשות בעל העסק הוא נאלץ לעכב תשלומים לספקים. בשלב הזה הלחצים מתחילים לצוף ולעלות בעוצמה מכל הכיוונים יחד. הספקים כבר מתחילים לחשוש לכספם ומקשים על אספקת סחורה נוספת. חלקם יידרשו תשלום במזומן. בשלב שבו תשלום המשכורות מתחיל להתעכב יימצא העסק כבר בבעיה קשה במיוחד שכן ברור כי בשלב הזה העובדים כבר מתחילים לחפש אלטרנטיבות. כמובן שהבנק מצידו יפעיל את הלחצים והוא עלול גם להפחית באחת את מסגרות האשראי במקרים בהם העסק נכנס לחריגות, אלא אם העסק נכנס להליך של הבראת חברות.
שלב כזה הוא כבר הרבה יותר מסובך לפתרון, כאמור. ולמרות זאת, ישנם מקרים שגם בסיטואציה מורכבת כמו זו ניתן, באמצעות תוכנית הבראת עסקים לחלץ את העסק מקריסה שנראית כוודאית, ואולם הפתרון לא יבוא בשום אופן מתוך הטעויות שנעשו עד כה (הגדלת מסגרות האשראי) אלא אך ורק כתוצאה מטיפול בשורש הבעיה, אותה בעיה מקורית שאילו הייתה מטופלת בהתחלה העסק לא היה מגיע למצב אליו הגיע.
מסתבר שברוב המקרים הבעיות מהן סובל העסק אינן סבוכות לפתרון, וזאת במידה והן מאובחנות ומטופלות על ידי גורם מקצועי בעל ניסיון. במרבית המקרים הבעיות תסבנה סביב כשלים ניהוליים, חוסר בקרה והעדר שליטה על התהליכים והפעילויות בעסק.
בעיות כמו התנהלות לקויה של העובדים, יעילות נמוכה, כפילות בביצוע משימות, צנטרליסטיות של הבעלים, העדר האצלת סמכויות לבעלי תפקידים, משימות שנופלות "בין הכיסאות", תהליכים לקויים של קבלת החלטות והעדר ניהול פיננסי – מהוות את עיקר הסיבות לכשלים. תוכנית הבראת חברות אפקטיבית אמורה לטפל מהשורש בבעיות אלו.
זיהוי הבעיות בזמן ומתן מענה הולם בצורת נהלים, הכשרה מתאימה והקפדה על ביצוע תקין ומדויק של הנהלים יביאו בהכרח לשיפור מיידי של ההתנהלות העסקית וזו תשליך על יעילות העסק והאפקטיביות של פעילותו ולאלו כמובן תהיה השפעה ישירה על הרווחיות ועל תזרים המזומנים של העסק.
לסיכום, הערנות של בעל העסק לאינדיקטורים שליליים והחלטה על בדיקה יסודית של מצב הדברים בעסק באמצעות תהליך הבראת עסקים תמנע מהעסק להגיע לקריסה בלתי נשלטת ובמקרים רבים תאפשר לו להגיע להצלחה ושגשוג.