כיצד לזהות "תמרורי אזהרה" המנבאים משבר עסקי?

לא מעט יזמים מוצאים עצמם ביום מן הימים במצב בו העסק שלהם לקראת קריסה. ואולם זו לא גזירה משמיים. מסתבר שברוב המקרים ניתן לגלות את תמרורי האזהרה מבעוד מועד ולמנוע את הקטסטרופה...

יזמים רבים מוצאים עצמם ביום מן הימים, לאחר שנות עבודה רבות, אינטנסיביות וקשות במצב בו העסק שלהם מדשדש במקום, מסרב לנוע קדימה ובמקום זאת נע בכבדות במעלה ההר כמו עגלה אשר גלגליה שחוקים, שרשראותיה חלודות, סוסיה עייפים וצמאים ומשאה כבד.


כל אבן או מהמורה, כזו שפעם היה מדלג וקופץ מעליהם באין מפריע נראית עתה משוכה גבוהה המטלטלת את העסק בחוזקה מצד אל צד.
כבר לא נעים לקום בבוקר ליום עבודה חדש. הציפייה לרגע של מנוחה של סוף השבוע הופכת להיות היעד המרכזי. והרווח, שנשחק לו בהתמדה, מפנה מקומו לטובת גירעונות כספיים מצטברים והולכים.


שיחת טלפון מהבנקאי מבשרת רעות וזימון לפגישה דחופה עם מנהל הסניף ממחישה שהסוף קרב, שכבר מאוחר מדיי. נראה כי רק לתוכנית הבראה עסקית יסודית ומעמיקה סיכוי להציל את המצב.

סיבות רבות עשויות להוביל למצב שכזה, חלקן קשורות באירועים חיצוניים אשר אינם תלויים ואינם נשלטים על ידי בעל העסק כמו שינוי תנאי השוק, כניסת מתחרה דומיננטי, התייקרות מחירי חומרי גלם או שינויים רגולטורים המשפיעים לרעה על העסק אולם, למרבית הפליאה רוב המקרים הנם תוצאה ישירה של ניהול כושל, של טמינת הראש בחול לנוכח הסיכונים שבדרך ושל תחושת החסינות חסרת האחריות והבלתי מבוססת שגורמת לבעל העסק להניח שהכל יהיה בסופו של דבר בסדר.

ובכן, ברור לחלוטין שפעולות מנע המבוססות על ניתוח ובקרה שוטפת של מצב העסק ובפרט על מצבו הפיננסי יקדימו תרופה למכה ועשוי שימנעו את הצורך בתוכנית הבראה. ניתוח חודשי ורבעוני של דו"חות רווח והפסד, ניתוח שינויי מגמה של מחזורי הפעילות, של הרווח הגולמי, של הוצאות התקורה ושל הרווח הנקי בחתך חודשי ורבעוני, חישוב נקודת האיזון ועדכון החישובים לנוכח שינויים בשיעור ההוצאות המשתנות והקבועות, ניתוח מאזן הנכסים השוטפים מול ההתחייבויות והשינויים שלהם על פני הזמן, שמירה על ממוצע ימי אשראי סביר מול הלקוחות, ניהול מדוייק ויסודי של תזרים המזומנים – כל אלו יבטיחו זיהוי מוקדם ובזמן של הרעה במצב העסק.

אולם, גם במקרים בהם נראה לבעל העסק כי הכל אבוד, כי אין כל דרך לצאת מהמשבר, מסתבר שבניתוח מקצועי ואובייקטיבי, עם ראיה רחבת אופקים ויצירתית ניתן יהיה ליישם תוכנית הבראה עסקית אשר תוביל להבראת העסק או לפחות לצמצום משמעותי של הנזק שיוותר לאחר סגירתו.

"כמעט הצלחתי" – המדריך שיעניק לך תובנות להסרת ה"כמעט" ולהצלחת העסק שלך!

 

דילוג לתוכן